Apple Watch Ultra: de ultieme slimme horloge voor fitness en connectiviteit

REVIEW: De Apple Watch Ultra is de beste Apple Watch tot nu toe (2023). Dit komt voornamelijk door de verlengde batterijduur, de versterkte robuustheid, de extra knop, het preciezere GPS en het grotere scherm.

Samengevat

De Apple Watch Ultra is de nieuwste toevoeging aan de Apple Watch-lijn en biedt een ongeëvenaarde combinatie van geavanceerde functies, verbeterde connectiviteit en stijlvolle uitstraling. Met unieke functies zoals de Ultra-modus voor gevorderde trainingen, geavanceerde slaap-tracking en verbeterde connectiviteit met de iPhone, is deze slimme horloge perfect voor zowel fitnessfanaten als technologie-liefhebbers.

Pluspunten

 • Unieke Ultra-modus voor gevorderde trainingen
 • Geavanceerde slaap-tracking functies
 • Verbeterde connectiviteit met de iPhone
 • Stijlvolle uitstraling

Minpunten

 • Prijs kan voor sommige gebruikers een belemmering zijn

Beoordelingsscore: 4,5/5

Apple Watch Ultra Review

Bekijk de Beste Prijs bij Bol.com of Amazon.nl:

Apple Watch Ultra - 4G/LTE - 49mm - Titanium kast - Oranje Alpine bandje - Small

Apple Watch Ultra - 4G/LTE - 49mm - Titanium kast - Oranje Alpine bandje - Small, Apple

Apple Ultra Watch: voor extreme sporter

De Apple Ultra Watch, speciaal ontworpen voor extreme sporters en het blijkt de nieuwe favoriet van de Apple Watch-familie te zijn. Ook als je geen ultraloper, bergbeklimmer of duiker bent, zijn er veel redenen om een Apple Watch Ultra te overwegen. Het nieuwste lid van de Apple Watch-serie heeft een grotere batterij, een robuustere titanium behuizing en een scherm dat twee keer zo helder is als de Apple Watch Series 8. Net als bij de iPhone 14 Pro, heeft Apple de Ultra extra functies gegeven die haar onderscheiden van andere modellen uit de serie. Zo heeft het een multigolf-GPS voor nauwkeurigere tracking, extra microfoons voor verbeterde spraakoproepen en een aanpasbare actieknop. Of dit de Apple Watch Ultra tot de duurste (999 euro) en ook de beste Apple Watch ooit maakt, wordt in testen bepaald.

Hier zijn enkele van de plus- en minpunten van het product:

Pluspunten:

 • De Apple Watch Ultra is uitgerust met geavanceerde gezondheids- en fitnessfuncties, waaronder een ECG-sensor, een hartslagmonitor en een stappenteller. Deze functies zijn zeer nauwkeurig en helpen gebruikers om hun gezondheid en fitness op de voet te volgen.
 • De watch is voorzien van een groot aantal apps die speciaal zijn ontworpen voor de watch, waaronder apps voor het bijhouden van je fitness, muziek, weer, enz. De apps zijn gemakkelijk te gebruiken en bieden een rijk scala aan functies.
 • Het ontwerp van de watch is modern en stijlvol. Het is ook comfortabel om te dragen en past bij een breed scala aan stijlen.

Minpunten:

 • De prijs van de Apple Watch Ultra is aanzienlijk hoger dan die van andere smartwatches op de markt. Dit kan een belemmering vormen voor sommige consumenten.
 • De batterijduur is niet zo lang als bij sommige andere smartwatches. Gebruikers zullen waarschijnlijk de watch elke nacht moeten opladen.
 • Hoewel de watch is ontworpen om te werken met een iPhone, is de integratie met andere besturingssystemen beperkt. Dit kan een probleem zijn voor gebruikers die geen iPhone bezitten.

Design: Apple Watch met testosteron

De Ultra is direct herkenbaar als een Apple Watch. Alleen is alles hier machtiger en robuuster, bijna als een terreinwagen. Ook de bekende elementen zijn aanwezig, alleen zijn ze groter dan bij de andere modellen: De zijknop heeft een eigen behuizing die uit de behuizing steekt en de digitale kroon heeft diepere groeven. Dit zorgt ervoor dat beide gemakkelijker te bedienen zijn wanneer de vingers zweterig zijn of als je handschoenen draagt. Uiteindelijk is de behuizing hoger, het scherm meet 49 mm (in plaats van 45 of 41 mm). Daarom is de Ultra significant groter en zwaarder dan de Series 8. Het weegt ook 62 gram, terwijl de Watch 8 slechts 40 gram weegt. Kortom: de Ultra is niet gemaakt voor dunne polsen en is ook niet bijzonder comfortabel.

Opmerkelijk genoeg is het scherm nauwelijks groter dan de 45mm-variant. Concreet geeft Apple 1.164 mm² voor de Ultra en 1.143 mm² aan als beeldscherm voor de Series 8. In ruil daarvoor is het scherm door de verhoogde randen van het titanium behuizing beter beschermd. Bovendien is het in tegenstelling tot andere Apple-horloges helemaal plat, wat ook zou bijdragen aan verbeterde bescherming. In drie opzichten onderscheidt het scherm van de Ultra zich nog verder:

De Apple Watch Ultra is twee keer zo helder als de Series 8 en kan bij maximale helderheid van 2.000 Nits ook optimaal worden afgelezen op zonnige dagen. Echter, de platte saffierglasbedekking weerspiegelt een beetje.

Het scherm biedt ruimte voor maximaal zes regels met trainingstatistieken, terwijl de Series 8 er slechts vijf heeft. Dit betekent dat er meer ruimte is voor informatie tijdens het sporten.
Het scherm heeft een resolutie van 410 x 502 pixels (Apple Watch 8: 396 x 484 pixels) en is daarmee nog scherper. Door de combinatie van scherpte en enorme helderheid behoort het scherm tot de beste in de smartwatch-sector.

Wayfinder: speciaal horloge-display

Bekijk de Beste Aanbieding bij Bol.com of Amazon.nl:

Apple Watch Ultra - 4G/LTE - 49mm - Titanium kast - Geel/Beige Trail bandje - M/L

Apple Watch Ultra - 4G/LTE - 49mm - Titanium kast - Geel/Beige Trail bandje - M/L, Apple

Door het specifieke scherm beschikt de Ultra over een exclusief horloge-display genaamd Wayfinder. Dit biedt ruimte voor maximaal acht complicaties, zodat gebruikers het uiterlijk en de functionaliteit van dit horloge-display sterk kunnen aanpassen aan hun persoonlijke voorkeuren. Alleen in combinatie met dit horloge-display kan de nachtmodus worden gebruikt door te draaien aan de kroon, die alle elementen rood kleurt. Hoewel het horloge-display zich kan configureren voor verschillende gelegenheden, is het jammer dat Apple tot nu toe slechts één exclusief horloge-display aanbiedt voor de Ultra. Natuurlijk kun je ook gewoon alle andere reguliere horloge-displays gebruiken.

Apple Watch Ultra: eindelijk een langere accuduur

Een groot probleem van alle Apple Watches is de beperkte accuduur. In feite moet de horloge elke dag opgeladen worden. Met de Ultra is dat eindelijk voorbij, want het grote behuizing biedt ruimte voor een grotere accu. Apple geeft aan dat de batterijduur twee keer zo lang is in vergelijking met de standaardversie: 36 uur. Met de energiebesparende modus ingeschakeld, die veel functies uitschakelt, zouden zelfs tot 60 uur moeten zijn. In de test bleek dat bij normaal gebruik, inclusief het altijd-aan-scherm, alle ingeschakelde functies en zonder lange sportieve activiteiten, gemakkelijk drie dagen kunnen worden gehaald.

Dit is weliswaar weinig in vergelijking met andere smartwatches die een week of langer meegaan. Toch verhoogt het het comfort ten opzichte van andere Apple Watches aanzienlijk. Tijdens sport met GPS ingeschakeld gaat de Apple Watch ongeveer 11 uur mee. Dit zou voor de meeste activiteiten voldoende moeten zijn, maar is in vergelijking met andere outdoor-horloges zoals de Fenix 7 (39 uur) nog steeds onder gemiddeld. Wat betreft de laadtijden ligt de Ultra op hetzelfde niveau als de Series 8. Dit betekent dat het ongeveer 1,5 uur duurt voor een volledige oplading en ongeveer 1 uur voor 0 tot 80 procent.

Apple Watch Ultra met actieknop

Bekijk de Beste Prijs bij Bol.com:

Apple Watch Ultra - 4G/LTE - 49mm - Titanium kast - Groen Alpine bandje - Medium

Apple Watch Ultra - 4G/LTE - 49mm - Titanium kast - Groen Alpine bandje - Medium, Apple

Een ander uniek kenmerk: de fel oranje actieknop aan de linkerkant van de behuizing. De functie van de knop kan worden aangepast via het instellingenmenu. Er zijn opties zoals het toevoegen van een waypoint, starten van de stopwatch, openen van de zaklamp-app of het direct starten van een workout. Het is ook mogelijk om de actieknop te gebruiken om snelkoppelingen te starten zoals “locatie delen” of “bel persoon X”. De functie van de knop verandert ook afhankelijk van de context. Als het bijvoorbeeld wordt ingedrukt tijdens een hardlooptraining, markeert de smartwatch een segment.

Daarnaast kan een training worden onderbroken als de actieknop en zijknop tegelijkertijd worden ingedrukt. Met dezelfde combinatie kan de training ook worden hervat. En wie deelneemt aan een triatlon, kan met behulp van de knop van de ene sport naar de andere overschakelen. De nieuwe actieknop is zeker geen uitvinding van het jaar, maar maakt de bediening van de horloge onmiskenbaar comfortabeler. Waarschijnlijk zal Apple in toekomstige updates nog meer aanpassingsmogelijkheden toevoegen.

Nog een verbetering betreft de microfoons, die volgens Apple speciale algoritmen gebruiken om de stem te isoleren en windgeruis te verminderen. En inderdaad: als je met de Apple Watch Ultra belt in veel wind, blijf je goed verstaanbaar. De horloge filtert het windgeruis zo goed dat de gesprekspartner nauwelijks iets van de wind opmerkt. Over telefoneren: voor het eerst bij een Apple Watch is mobiele telefonie standaard aan boord. Hiermee onderscheidt het zich van alle andere sport- en fitnesshorloges (voor de iPhone) en biedt een enorme, unieke voordeel: je hoeft geen smartphone mee te nemen tijdens buitenactiviteiten om bereikbaar te zijn. Bovendien werkt de Ultra net als elke andere Apple Watch ook als een iPhone met klein scherm: mobiel betalen, apps downloaden, bellen, chatten, muziek luisteren (Apple Music & Spotify), navigatie (met beperkingen) en meer.

Er is ruimte voor verbetering: sport & fitness

Bekijk de Beste Aanbieding bij Bol.com:

Apple Watch Ultra - 4G/LTE - 49mm - Titanium kast - Sterrenlicht Alpine bandje - Medium

Apple Watch Ultra - 4G/LTE - 49mm - Titanium kast - Sterrenlicht Alpine bandje - Medium, Apple

Volgens Apple is de Ultra geschikt voor marathons, wandelingen, duiken en dagelijks trainen. Functie-technisch verschilt het slechts in nuances van andere Apple Watches. De Apple Watch Ultra registreert dezelfde sportsoorten (behalve duiken) en herkent activiteiten zoals lopen, hardlopen en fietsen automatisch indien gewenst. Sinds watchOS 9 is er ook een multisportmodus om automatisch te wisselen tussen verschillende sportsoorten, met metingen voor loopgegevens zoals contacttijd met de grond, prestaties en verticale trillingen, hartslagzones en aangepaste workouts.

De Apple Watch Ultra is in tegenstelling tot de Series 8 nu 100 meter waterdicht in plaats van 50 meter. Hierbij komt een nieuwe diepte-app beschikbaar, die automatisch start zodra de Apple Watch Ultra in het water wordt gedoken. De smartwatch geeft onmiddellijk de huidige diepte, de tijd die onder water wordt doorgebracht en de huidige watertemperatuur weer. Bovendien zal Apple binnenkort de app Oceanic Plus aanbieden, waarmee de Ultra in een duikcomputer kan worden omgezet.

Metingen top, evaluatie nogal flop

De Apple Watch Ultra heeft uitstekende sensoren aan boord en de metingen worden keurig weergegeven in de juiste apps, maar er is nog veel ruimte voor verbetering als het gaat om de verwerking van de data. Apple is er tot nu toe niet in geslaagd om de verzamelde gegevens met elkaar te verbinden en hieruit conclusies te trekken over de fysieke conditie. De smartwatch levert wel data over hartslag, slaap, huidtemperatuur ‘s nachts, hartslagvariabiliteit, zuurstofgehalte in het bloed en totale activiteit, inclusief metingen zoals VO2 Max, maar er ontbreken informatie over hersteltijden, trainingintensiteit en trainingsstatus. Hier zijn sportspecialisten zoals Garmin en Polar duidelijk beter in.

De Apple Watch Ultra kan wel worden gekoppeld met andere fitnessapparaten, maar dit gebeurt alleen via Bluetooth. De gebruikelijke standaard in de fitnesswereld, ANT+, wordt niet ondersteund. Dit betekent dat er voor veel fitnessapparaten geen native ondersteuning is voor de overdracht van hartslaggegevens. Ook kan de Ultra niet worden gekoppeld met prestatie-meters. Dit is een groot nadeel voor een horloge dat zich richt op outdoor- en sportactiviteiten.

In vergelijking met andere smartwatches zoals de Fenix 7 en Epix 2, heeft de Apple Watch Ultra minder functies heeft op het gebied van navigatie. De Apple Watch Ultra gebruikt de Kompas-app, die helpt om stappen te retraceren, terwijl andere smartwatches, zoals de Garmin, gedetailleerde offline kaarten hebben. Ook Apple’s kaarten zijn beperkt tot turn-by-turn-instructies zonder kaartweergave. De tekst suggereert dat er meer mogelijk is, gezien de grote opslagcapaciteit van 32 GB.

Ten slotte biedt de Apple Watch Ultra een noodalarm. Dit wordt bijvoorbeeld geactiveerd door langdurig op de actieknop te drukken en produceert een signaal van 86 decibel. Dit klinkt op papier niet bijzonder hard, maar in de praktijk zorgen de specifieke geluidspatronen zeker voor aandacht. Volgens Apple heeft het een hoorbare bereik van tot wel 182 meter, afhankelijk van de omstandigheden kan dit meer of minder zijn. Over het algemeen is dit een functie die in bepaalde situaties zinvol kan zijn.

De Apple Watch Ultra biedt dezelfde gezondheidsfuncties als de Series 8, zoals EKG, waarschuwingen voor te hoge en te lage hartslag, valherkenning, SOS-noodoproep, internationale noodoproepen, ongevalherkenning en een bloedzuurstofsensor, slaaphasenmonitoring en temperatuursensoren. Het duurt vijf dagen om een basislijn te berekenen en trends te tonen in de gezondheidsapp op de iPhone.

De Apple Watch Ultra: een ster is geboren

De kans is groot dat de Apple Watch Ultra ondanks de hoge prijs een groot succes zal worden. Dit wordt onder andere aangedreven door de volgende redenen:

 • Imago: hoeveel mensen hebben een SUV of een terreinwagen nodig? En waarom zie je zo veel mensen met outdoormerken als The North Face, Mammut en Patagonia op straat? De meesten hebben waarschijnlijk de functies die dergelijke producten bieden niet nodig. Toch zijn ze populair. Omdat ze een bepaald levensgevoel vervoeren: van vrijheid, avontuur en onafhankelijkheid. Precies hierop speelt de Apple Watch Ultra.
 • Optiek: in principe ziet de Series 8 er precies hetzelfde uit als de eerste Apple Watch. Andersom: het ontwerp is in de afgelopen zeven jaar bijna niet veranderd. De Apple Watch Ultra is daarentegen compleet nieuw – en volledig anders: mannelijker, extremer, niet zo braaf. Dit zal zeker veel nieuwe kopers aanspreken.
 • Potentieel: de Apple Watch Ultra kan misschien niet concurreren met de sport- en navigatiefuncties van een Garmin Epix 2 of een Coros 2. Maar Apple lijkt altijd in staat te zijn om deze achterstand in te halen. Bovendien is er de mogelijkheid om ontbrekende functies te vervangen door extra apps. Hiertegenover zullen smartwatches van Garmin, Polar, Coros of welk ander merk ook nooit de slimme eigenschappen van een Apple Watch bereiken, simpelweg omdat Apple dat niet toestaat.

Conclusie

De Apple Watch Ultra is de beste Apple Watch tot nu toe. Dit komt voornamelijk door de verlengde batterijduur, de versterkte robuustheid, de extra knop, het preciezere GPS en het grotere scherm. Is de Apple Watch Ultra de beste outdoor- en sporthorloge ooit? Nee, hierbij ontbreken navigatie-functies, uitgebreide sportmetingen en ondersteuning voor ANT+. Ook de relatief slechte batterijduur blijft een minpunt. Is de Apple Watch Ultra de beste smartwatch ooit? Ja, het totale pakket van unieke slimme en “goede” sport- en fitnessfuncties plaatst de Apple Watch Ultra bovenaan de lijst van smartwatches.

Pluspunten

 • Groot helder scherm. Zeer nauwkeurige gps. Beste batterijduur van alle Apple Watch.

Minpunten

 • Analyse van sportactiviteiten, geen offline kaartnavigatie.

Apple Watch Ultra kopen? Bekijk de beste Prijs bij Bol.com

Beoordelingsscore: 4,5/5

Bekijk de Beste Aanbieding bij Bol.com of Amazon.nl:

Apple Watch Ultra - 4G/LTE - 49mm - Titanium kast - Oranje Alpine bandje - Small

Apple Watch Ultra - 4G/LTE - 49mm - Titanium kast - Oranje Alpine bandje - Small, Apple

Apple Watch Ultra kopen? Bekijk de beste Prijs bij Bol.com