Beste DAB+ Radio’s 2023 (Uitzending Koffietijd)

In de uitzending van Koffietijd van januari 2023 werd de DAB radio besproken.

DJ Michiel Veenstra verteld alles over de DAB-radio in de uitzending van Koffietijd (januari 2023). DAB+ radio is een digitale radio-uitzendstandaard die wordt gebruikt in Europa en andere delen van de wereld. Het biedt een groter aantal zenders met betere geluidskwaliteit dan de traditionele FM-uitzendingen. DAB+ maakt ook interactie tussen de luisteraar en de zender mogelijk, zoals het weergeven van songtitels en andere informatie op het scherm van de radio. DAB+ radio’s zijn beschikbaar in verschillende formaten, waaronder portabele en in-dash auto-onderdelen. Ook veel moderne auto’s hebben een DAB+ ontvanger ingebouwd.

Bekijk hier de beste DAB en DAB+ radio’s bij Bol.com:

DAB radio kopen, hoe maak je de beste keuze?

Er zijn een aantal factoren om in gedachten te houden als je een DAB-radio wilt kopen:

 1. Ontvangst: Zorg dat de radio een sterk signaal ontvangt in de gebieden waar je hem wilt gebruiken. Dit is vooral belangrijk als je in een gebied woont met weinig DAB-zenders of als je vaak onderweg bent.
 2. Design en formaat: DAB-radios zijn beschikbaar in verschillende formaten en ontwerpen, van kleine, draagbare modellen tot grote, stijlvolle modellen die in de keuken of slaapkamer geplaatst kunnen worden. Kies een model dat past bij je persoonlijke voorkeur en de ruimte waar je het wilt gebruiken.
 3. Extra functies: Veel DAB-radios bieden extra functies zoals een alarm, afstandsbediening, ingebouwde luidsprekers en internetverbinding. Bepaal welke functies voor jou belangrijk zijn en kies een model dat aan je eisen voldoet.
 4. Prijs: DAB-radios zijn beschikbaar in een breed scala van prijzen. Bepaal je budget en kijk welke modellen daarbinnen vallen en welke eigenschappen ze hebben.
 5. Merken: Er zijn veel merken die DAB-radios produceren, bekende merken zoals Philips, Pure, Roberts, Sony, etc. Kijk welke merken je vertrouwd zijn of welke goede ervaringen je hebt met deze merken.
 6. Recensies: Voordat je een DAB-radio koopt, lees dan recensies van andere gebruikers om een goed beeld te krijgen van de kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid van het apparaat.\
 7. Compatibiliteit: Controleer of de DAB-radio compatibel is met de zenders in jouw gebied. Sommige modellen ondersteunen alleen bepaalde frequenties of zenderpakketten.
 8. Batterijduur: Als je van plan bent om de DAB-radio vaak onderweg te gebruiken, is het aan te raden om een model te kiezen met een lange batterijduur.
 9. Conclusie: Als u een DAB-radio wilt kopen, is het verstandig om deze factoren in overweging te nemen om ervoor te zorgen dat u een apparaat kiest dat aan uw specifieke eisen voldoet. Bovendien is het raadzaam om verschillende modellen te vergelijken om de beste prijs-kwaliteitverhouding te krijgen.

Bekijk hier de beste DAB radio’s voor in de bouw

Wat zijn veelgestelde vragen over DAB radio?

Er zijn een aantal veelgestelde vragen over DAB-radios:

 1. Is DAB-radio beter dan FM-radio? DAB+ radio biedt vaak een grotere keuze aan zenders, een betere geluidskwaliteit en extra interactieve functies zoals het weergeven van songtitels en andere informatie op het scherm van de radio.
 2. Is de ontvangst van DAB-radio beter dan FM-radio? Dit hangt af van de locatie waar je je bevindt, sommige gebieden hebben een beter DAB-signaal dan andere.
 3. Zijn er kosten verbonden aan het gebruik van DAB-radio? Nee, er zijn geen kosten verbonden aan het luisteren naar DAB-radio, behalve de aanschaf van een DAB-ontvanger.
 4. Kan ik DAB-radio ontvangen in mijn auto? Ja, veel moderne auto’s hebben een DAB-ontvanger ingebouwd, anders zijn er ook DAB+ adapters verkrijgbaar voor de auto
 5. Kan ik DAB-radio ontvangen in het buitenland? DAB-radio is een Europese standaard, dus de ontvangst kan variëren in andere delen van de wereld.
 6. Kunnen oudere FM-radios worden omgezet in DAB-radios? Er zijn DAB-adapters beschikbaar die je kunt aansluiten op een oudere FM-radio om DAB-ontvangst te ontvangen.
 7. Kan ik mijn DAB-radio gebruiken om naar streamingdiensten zoals Spotify te luisteren? Sommige DAB-radios hebben een ingebouwde internetverbinding en kunnen verbonden worden met streamingdiensten, zoals Spotify, om muziek af te spelen. Andere DAB-radios hebben geen ingebouwde internetconnectiviteit maar kunnen verbonden worden met een smartphone of tablet via Bluetooth of een audiokabel.
 8. Kan ik DAB-radio ontvangen als ik in een gebied met weinig zenders woon? In gebieden met weinig zenders kan de ontvangst van DAB-radio af en toe beperkt zijn. Er zijn echter oplossingen beschikbaar, zoals een antenne-versterker of een DAB+ outdoor antenne, die kunnen helpen om het signaal te versterken.
 9. Hoe lang gaat de batterij mee in een draagbare DAB-radio? De batterijduur kan variëren afhankelijk van het model en de gebruiksfrequentie, maar de meeste draagbare DAB-radios hebben een batterijduur van ongeveer 8 tot 12 uur.
 10. Kan ik DAB-radios ook gebruiken voor het luisteren naar podcasts? Ja, veel DAB-radios ondersteunen ook podcast afspelen, vaak door middel van een ingebouwde internetverbinding. Hierdoor kun je ook naar podcasts luisteren via de DAB-radio, in plaats van alleen naar traditionele radiouitzendingen.
 11. Kan ik DAB-radios ook gebruiken voor het luisteren naar internet radio? Ja, veel DAB-radios ondersteunen ook internet radio, vaak door middel van een ingebouwde internetverbinding. Hierdoor kun je ook naar internet radio luisteren via de DAB-radio, in plaats van alleen naar traditionele radiouitzendingen.
 12. Kan ik DAB-radios ook gebruiken voor het luisteren naar mijn eigen muziek collectie? Ja, sommige DAB-radios ondersteunen ook afspelen van muziek van een USB-stick of een extern harde schijf, Hierdoor kun je ook naar je eigen muziek collectie luisteren via de DAB-radio.

Bekijk hier de TOP 10 Beste Dab-radio’s bij Bol.com

Wat is het verschil tussen DAB en DAB+ radio?

DAB (Digital Audio Broadcasting) en DAB+ zijn digitale radio-uitzendstandaarden, maar er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen de twee.

 1. Compressie: DAB gebruikt een audio-compressie technologie genaamd MPEG-1 Audio Layer II, terwijl DAB+ gebruikt maakt van een geavanceerdere compressie technologie genaamd HE-AAC v2 (High-Efficiency Advanced Audio Coding version 2). Dit maakt dat DAB+ een betere geluidskwaliteit heeft dan DAB.
 2. Spectrale efficiëntie: DAB+ heeft een hogere spectrale efficiëntie dan DAB, wat betekent dat er meer zenders in een bepaalde hoeveelheid spectrum kunnen worden uitgezonden. Dit maakt dat DAB+ meer zenders in een beperkt spectrum kan verzenden.
 3. Backwards compatibility: DAB+ is niet backwards compatible met DAB, dit betekent dat oudere DAB-ontvangers geen DAB+ signalen kunnen ontvangen.
 4. Wereldwijde implementatie: DAB is vooral geïmplementeerd in Europa, terwijl DAB+ ook in andere delen van de wereld wordt gebruikt, zoals Australië, Canada en Mexico.
 5. Toekomst: DAB+ wordt vaak gezien als de toekomstige standaard voor digitale radio-uitzendingen, vanwege de hogere geluidskwaliteit en de grotere capaciteit voor meer zenders.
 6. Interactie: DAB+ biedt ook meer interactieve functies, zoals het weergeven van songtitels en andere informatie op het scherm van de radio. Dit maakt het gemakkelijker voor luisteraars om te weten welk nummer er wordt afgespeeld, wie de artiest is, enz.
 7. Overgang: De overgang van DAB naar DAB+ is geleidelijk aan gaande in veel landen, met veel zenders die nu DAB+ uitzenden naast hun DAB-uitzendingen. Dit zorgt ervoor dat consumenten kunnen kiezen voor een DAB+ radio of een combinatie van DAB en DAB+ radio.
 8. Compatibiliteit met de toekomst: DAB+ is ontworpen voor de toekomst en is daarom beter toegerust om nieuwe technologieën zoals 5G te integreren en te ondersteunen in de toekomst.
 9. Conclusie: Als je op zoek bent naar een digitale radio-ontvanger, is het aan te raden om te kiezen voor een DAB+ model vanwege de betere geluidskwaliteit en de grotere keuze aan zenders. Maar houd er wel rekening mee dat DAB+ nog niet overal beschikbaar is en niet compatibel is met DAB ontvangers.

Wat voor soorten DAB en DAB+ radio’s zijn er?

Er zijn verschillende soorten DAB- en DAB+-radios beschikbaar, waaronder:

 1. Draagbare DAB- en DAB+-radios: Deze zijn klein, gemakkelijk te dragen en worden vaak gebruikt voor onderweg of buitenshuis. Ze zijn vaak op batterijen of oplaadbare batterijen.
 2. Table-top DAB- en DAB+-radios: Deze zijn groter dan draagbare modellen en worden vaak gebruikt in huiskamers of keukens. Ze zijn vaak op stroomaansluitingen.
 3. Auto DAB- en DAB+-radios: Deze zijn speciaal ontworpen om in de auto te gebruiken en worden vaak ingebouwd in het dashboard of als aftermarket-accessoire.
 4. Muurbeugel DAB- en DAB+-radios: Deze zijn speciaal ontworpen om aan de muur te worden opgehangen en worden vaak gebruikt in badkamers of keukens.
 5. Portable DAB- en DAB+-radios met Bluetooth: Deze kunnen gekoppeld worden met een smartphone of tablet via Bluetooth en je kunt je eigen muziek afspelen via de radio.
 6. DAB- en DAB+-radios met Wifi: Deze zijn verbonden met wifi en kunnen toegang krijgen tot internet radio en streamingdiensten zoals Spotify, Tidal, etc.
 7. DAB- en DAB+-radios met luidsprekers: Deze bevatten ingebouwde luidsprekers, zodat je geen extra luidsprekers hoeft aan te sluiten.
 8. DAB- en DAB+-radios met extra functies: Sommige DAB- en DAB+-radios zijn uitgerust met extra functies zoals alarm, afstandsbediening, ingebouwde klok, enz. Dit maakt het gemakkelijker om de radio als een multi-functional device te gebruiken.
 9. DAB- en DAB+-radios met touchscreens: Sommige DAB- en DAB+-radios zijn uitgerust met een touchscreen display, waarmee je eenvoudig de zender kunt selecteren of de instellingen kunt aanpassen.
 10. DAB- en DAB+-radios met een ingebouwde opslag: Sommige modellen hebben een ingebouwde opslag waarmee je je eigen muziek kunt opnemen of beluisteren.
 11. DAB- en DAB+-radios met voice command: Sommige modellen zijn uitgerust met een voice command functie waarmee je de radio kunt bedienen met spraakopdrachten.
 12. DAB- en DAB+-radios met een ingebouwde versterker: Sommige modellen hebben een ingebouwde versterker waarmee je een groter geluid kunt produceren.
 13. DAB- en DAB+-radios met een ingebouwde CD-speler: Sommige modellen zijn uitgerust met een ingebouwde CD-speler, waarmee je niet alleen DAB- en DAB+-zenders kunt beluisteren, maar ook je eigen CD’s.
 14. DAB- en DAB+-radios met een ingebouwde MP3-speler: Sommige modellen zijn uitgerust met een ingebouwde MP3-speler, waarmee je niet alleen DAB- en DAB+-zenders kunt beluisteren, maar ook je eigen MP3-bestanden.
 15. DAB- en DAB+-radios met een ingebouwde FM-ontvanger: Sommige modellen zijn uitgerust met een ingebouwde FM-ontvanger, waarmee je niet alleen DAB- en DAB+-zenders kunt beluisteren, maar ook traditionele FM-zenders.
 16. DAB- en DAB+-radios met een ingebouwde Bluetooth-connectiviteit: Sommige modellen zijn uitgerust met Bluetooth-connectiviteit, waarmee je niet alleen DAB- en DAB+-zenders kunt beluisteren, maar ook muziek van je smartphone of andere Bluetooth-enabled apparaat kunt afspelen.
 17. DAB- en DAB+-radios met een ingebouwde internetverbinding: Sommige modellen zijn uitgerust met een ingebouwde internetverbinding, waarmee je niet alleen DAB- en DAB+-zenders kunt beluisteren, maar ook toegang hebt tot internetradio-zenders en streamingdiensten zoals Spotify of Apple Music.
 18. DAB- en DAB+-radios met een ingebouwde afstandsbediening: Sommige modellen zijn uitgerust met een afstandsbediening, waarmee je de radio op afstand kunt bedienen, zonder dat je de radio zelf hoeft aan te raken.
 19. DAB- en DAB+-radios met een ingebouwde wekkerfunctie: Sommige modellen zijn uitgerust met een wekkerfunctie, waarmee je de radio kunt instellen om je wakker te maken met je favoriete radiostation of alarmtoon.
 20. DAB- en DAB+-radios met een ingebouwde versterker: Sommige modellen zijn uitgerust met een ingebouwde versterker, waarmee je de geluidskwaliteit en volume van de radio kunt verhogen voor een nog betere luisterervaring.
 21. DAB- en DAB+-radios met een ingebouwde batterij: Sommige modellen zijn uitgerust met een ingebouwde batterij, waarmee je de radio kunt gebruiken zonder stroomtoevoer, wat handig is voor onderweg of in gebieden zonder stroomvoorziening.

Bekijk hier de TOP 10 Beste Dab-radio’s bij Bol.com

Wat zijn de beste DAB en DAB+ radio’s voor in de auto?

Er zijn verschillende DAB- en DAB+-radios die geschikt zijn voor gebruik in de auto. Hier zijn enkele populaire opties:

 1. Sony DSX-A510BD KIT: Dit is de ultieme 1 DIN autoradio van Sony. De radio heeft 2 reviews bij Bol.com en maar liefst 961 reviews bij Amazon.nl. Het beschikt over kristalheldere radio-ontvangst dankzij ingebouwde DAB+ tuner. Dankzij de EXTRA BASS en nieuwe 4 x 55 watt haalt de opstapruimte het meeste uit je muziek in de auto. Een afneembaar frontpaneel wordt gebruikt voor diefstalbeveiliging. Eenvoudige smartphoneverbinding dankzij NFC One Touch-verbinding. Bluetooth maakt muziekstreaming en telefoongesprekken van je telefoon via de radio mogelijk.
 2. Sony MEX-N5300BT: Deze DAB- en DAB+-radio heeft nog geen reviews bij Bol.com maar wel een groot aantal van maar liefst 886 reviews bij Amazon.nl. Het heeft een grote, heldere display, een ingebouwde Bluetooth-connectiviteit en een ingebouwde versterker voor een verbeterde geluidskwaliteit. Ook heeft het een ingebouwde CD-speler.
 3. Kenwood KDC-X7200DA0: De Kenwood KDC-X7200DAB heeft 1 review bij Bol.com maar wel 303 reviews bij Amazon.nl en is een digitale radio (DAB+) met een groot kleurenscherm, Bluetooth-connectiviteit, USB-poort en verschillende geluidsinstellingen. Het heeft ook een afstandsbediening en is compatibel met verschillende audio- en videobronnen.
 4. JVC KD-DB912BT: Deze radio heeft 3 reviews bij Bol.com en 254 reviews bij Amazon.nl en is een digitale radio (DAB+) met Bluetooth-connectiviteit voor handsfree bellen en muziekstreaming, een afstandsbediening, USB-poort en verschillende geluidsinstellingen. Het heeft ook een grote display en is compatibel met verschillende audio- en videobronnen.
 5. Alpine UTE-204DAB: Deze autoradio is een betaalbare autoradio die je luisterervaring verbetert met de kwaliteit van Alpine heeft 3 reviews bij Bol.com en 205 reviews bij Amazon.nl. Deze een-DIN digitale radio (DAB+) biedt diverse connectiviteitsopties om je op de weg te vermaken. Je kunt je iPhone of iPod aansluiten om je opgeslagen muziek af te spelen, of gebruik maken van Bluetooth-audiotechnologie om Spotify of internetradio te streamen. Ook een USB-stick aansluiten is mogelijk. Met de ingebouwde Bluetooth-handsfree-functie en de meegeleverde microfoon, kun je duidelijk telefoongesprekken voeren. Bovendien kun je de knop aanpassen en de verlichtingskleur afzonderlijk weergeven in het volledige RGB-spectrum, afhankelijk van uw voorkeur en dashboard.

Houd er rekening mee dat deze radios specifiek voor de auto zijn ontworpen, dus let op de afmeting en de installatie. Het is ook belangrijk om te kijken naar de compatibiliteit met jouw auto, zoals de aanwezigheid van een ISO-aansluiting.

Bekijk hier de beste DAB en DAB+ radio’s bij Bol.com: