Beste Rookmelder 2022 – Reviews, Prijsvergelijker & Koopgids

Beste Rookmelder 2022 #1: Optische rookmelder

🔥 Meest verkochte rookmelder

Optische rookmelders zijn de meest verkochte en het beste in het detecteren van de grote deeltjes die typisch zijn voor rokerige, smeulende branden, maar slecht in het detecteren van snelle, vlammende branden. Optische rookmelders zijn minder vatbaar voor valse alarmen door verbrand voedsel, dus ze kunnen prima in keukens worden geplaatst. Je kunt ze kopen draadloos, bedraad, koppelbaar en niet koppelbaar.

Optische rookmelder

De optische rookmelder is in diverse soorten verkrijgbaar. Maak een keuze uit onderstaande opties, welke het beste bij u past, of scroll naar beneden voor meer informatie om een goede keuze te kunnen maken:

Draadloos – koppelbaar

Draadloze optische rookmelders kunnen overal eenvoudig worden geïnstalleerd. Terwijl conventionele bedrade systemen op hun plaats moeten worden bedraad, hebben draadloze systemen niet meer dan een paar moeren, bouten en schroeven nodig. Daardoor kunnen ze overal worden geïnstalleerd en naar behoefte worden verplaatst.

Draadloos – niet koppelbaar

Dit is een standaard standalone rookmelder. Ze zijn niet bedraad en hoeven niet te worden vervangen gedurende de levensduur van het alarm. Deze rookmelders zijn draadloos en niet koppelbaar en kunnen dus niet onderling verbonden worden.

Bedraad – koppelbaar

Vast bedrade rookmelders zijn betrouwbaar omdat ze zijn aangesloten op een voeding. Zodra het alarm afgaat, zullen ze niet stoppen totdat ze zijn uitgeschakeld. In het geval van stroomonderbrekingen hebben ze batterijback-ups voor continu gebruik. Rookmelders op batterijen zijn uitsluitend afhankelijk van de batterijen.

Bedraad – niet koppelbaar

Bedrade rookmelders die worden gevoed door huishoudelijke circuits, met interne back-upbatterijen die ingrijpen als de stroombron uitvalt.

ROOKMELDER BEDRAAD

ROOKMELDER BEDRAAD

ROOKMELDER

Firex

KF20 4973 230v

36 reviews

ELRO

FS4610 Rookmelder

45 reviews

Installatie Bedraad

Door Zoofy via bol.com

14 reviews

4.5/5
4/5
4.5/5
 • Optische rookmelder

 • Rook detectie

 • Bedraad

 • Met montageset

 • Werkt op netstroom

 • Sesnor: 10 jaar

 • Batterij: Accu

 • Batterijtech: Alkaline

 • Batterijduur: 10 jaar

 • Testknop

 • Pauzeknop

 • Noodlicht

 • Jaar: 2021

 • Niet koppelbaar

 • Optische rookmelder

 • Rook detectie

 • Bedraad

 • Met montageset

 • Werkt op netstroom

 • Sesnor: 10 jaar

 • Batterij: 3 stuk(s)

 • Batterijtech: Lithium

 • Batterijduur: 10 jaar

 • Testknop

 • Pauzeknop

 • Noodlicht

 • Jaar: 2018

 • Niet koppelbaar

Installatie rookmelder bedraad door Zoofy in samenwerking met bol.com

Installatie-afspraak gepland binnen 1 werkdag

Als je voor 23.00 uur bestelt word je de eerstvolgende werkdag gebeld om de installatieafspraak in te plannen.

Bekijk de prijs bij:

Bekijk de prijs bij:

Bestel installateur via:

Een niet koppelbare rookmelder houdt in dat niet alle melders in huis niet tegelijk afgaan als er brand is. Onderling verbonden rookmelders daarentegen waarschuwen de bewoners eerder voor een brand waar dan ook in het gebouw. Wij raden dan ook aan om voor onderling verbonden (koppelbaar) rookmelders te gaan.

Optische rookmelder

Rookmelders zijn een integrale veiligheidsmaatregel die normaal gesproken aanwezig is in een huis, een kantoor, een school of een soortgelijk gebouw. Ze zijn nuttig en kunnen het middel zijn om wreedheden veroorzaakt door brand te voorkomen.

Er zijn verschillende soorten rookmelders die in een gebouw kunnen worden gebruikt. Een bepaald type rookmelders is de optische rookmelder. In dit artikel gaan we de basis van optische rookmelders bekijken en wat algemene informatie erover.

Wat is een optische rookmelder?

Een optische rookmelder wordt ook wel foto-elektrische rookmelder genoemd. Dit alarm werkt volgens het lichtverstrooiingsprincipe. Wat dit alarm in wezen doet, is dat het elke 10 seconden een lichtstraal de sensorkamer instuurt. Het heeft een infrarood LED die deze lichtstraal uitzendt. Door gebruik te maken van dit licht detecteert de sensor of er rookdeeltjes zijn of niet. In wezen gebruikt het licht om rook te detecteren, in tegenstelling tot andere rookmelders.

Zijn optische rookmelders beter?

Het belangrijkste kenmerk dat laat zien hoe een optische rookmelder beter is, is het gerapporteerde gebrek aan valse alarmen. Optische rookmelders gebruiken hun licht om de rookdeeltjes te ‘observeren’ in plaats van ze op een of andere manier te voelen of te voelen. Zo geven ze minder snel een vals alarm dan ionisatiedetectoren. Deze laatste gebruikt elektrische stroom om rook te detecteren, terwijl optische rookmelders het letterlijk ‘zien’ via hun licht.

Het gebruik van een optisch brandalarm is ook gunstig omdat het sneller smeulende branden detecteert, die worden voorafgegaan door grote hoeveelheden rook.

Optische brandmelders kunnen worden gebruikt in binnenruimtes zoals uw slaapkamer en zitkamer. Omdat ze minder snel een vals alarm geven, kun je ze zelfs dichter bij keukens installeren, omdat ze de kookdampen niet voor rook zullen aanzien.

Ze mogen echter niet worden gebruikt op plaatsen waar veel stof is. Ze mogen dus niet buitenshuis of op een blootgestelde locatie worden gebruikt.

Hoe werken optische rookmelders?

De werking van een foto-optische rookmelder kan in drie eenvoudige stappen worden uitgelegd. Ze zijn als volgt:

Stap 1: De rook komt in de sensorkamer

Bij het ontstaan ​​van een brand zal de rook via de openende openingen de optische kamer bereiken. In hoogwaardige detectoren worden deze ventilatieopeningen beschermd met een insectengaas om te voorkomen dat insecten binnendringen en een vals alarm veroorzaken.

Dit is de eerste stap waarbij de rook gewoon de kamer binnenkomt.

Stap 2: Het infraroodlicht wordt verstrooid

In normale omstandigheden (wanneer er geen rook of vuur is) valt het infrarood licht in de kamer ongestoord op de optische receptor. Wanneer rook binnenkomt, wordt de stroom van het licht verstoord en verstrooid. Daarbij wordt het normaal onvervalste licht gefragmenteerd en verstrooid.

Stap 3: Het alarm is geactiveerd

Wanneer het verstrooide licht op de receptor valt, wordt een signaal naar het circuit gestuurd. Hierdoor wordt vervolgens het alarm geactiveerd.

Als u een optische rookmelder in uw huis of kantoor wilt laten installeren, moet u leren hoe ze werken en waar ze efficiënt kunnen worden gebruikt. In het bovenstaande artikel worden de basisprincipes van optische rookmelders uitgelegd.

Bekijk ook onze handige rookmelder kopen GIDS voor het maken van de beste keuze!

FAQ’s

Lees ook onderstaande veelgestelde vragen:

Hoe kies ik de beste rookmelder?

Als je niet weet hoe je de beste rookmelder van 2022 kunt kiezen dan is onze koop GIDS wellicht iets voor je. Het legt je stapje voor stapje uit waar je moet opletten als je de beste rookmelder wilt kopen die het beste bij jou past.

Dit is wat je moet weten om je huis goed in te richten.

Rookmelder GIDS

Waar moet je op letten als je de beste rookmelder wilt kopen?

Kijk naar het etiket

Controleer de alarmverpakking of het apparaat op UL- of ETL-certificering (Intertek’s Electrical Testing Labs). Dat betekent dat het een goedgekeurde rookmelder is die voldoet aan strikte veiligheidsnormen en strenge tests heeft ondergaan om aan die normen te voldoen. Je wilt ook de fabricagedatum op de achterkant van het apparaat noteren. Apparaten verliezen na verloop van tijd hun werkzaamheid, dus koop er een met de meest recente datum die je kunt vinden.

Bepaal de stroombron

Een vast bedrade alarm werkt op het elektrische systeem van je huis en bevat een ingebouwde back-upbatterij, zodat het blijft werken als je de stroom uitvalt. Back-upbatterijen zijn ofwel verwijderbaar of verzegeld. Verwijderbare exemplaren moeten ongeveer om de twee jaar worden vervangen, of eerder als het alarm begint te piepen. Verzegelde back-upbatterijen gaan ongeveer 10 jaar mee, waarna je de hele alarmeenheid moet vervangen.

Voor huizen waar het niet praktisch is om een ​​bedraad alarm te installeren, zijn er draadloze rookmelders die alleen op batterijen werken. Sommige basismodellen werken op vervangbare batterijen van negen volt. Deze vereisen dat je de batterijen om de zes maanden vervangt. Als je kiest voor de optie met alleen een batterij moet er een worden gekocht met een ingebouwde batterij van 10 jaar die net zo lang meegaat als het alarm. Deze zijn meestal slechts een paar euro’s meer dan de standaard op batterijen werkende alarmen.

Krijg een gevoel van sensoren.

Er zijn twee hoofdtypen alarmsensoren: ionisatie en optisch (foto-elektrisch). Ionisatiesensoren zijn het beste voor het detecteren van rook van snelle, vlammende branden, maar zijn niet erg goed voor smeulende branden. Optische sensoren zijn het beste in het detecteren van een smeulend vuur, zoals veroorzaakt door een sigaret die op een bank is achtergelaten, maar schieten tekort in het detecteren van open vuur. Je kunt soorten door je huis kunt mixen, zorg ervoor dat je een optische eenheid in de buurt van je keuken installeert, omdat het minder waarschijnlijk is dat je een vals alarm geeft als je de lamskoteletten verbrandt. Je kunt ook zoeken naar alarmen met dubbele sensor die beide technologieën combineren en de beste bescherming bieden of een slimme rookmelder kopen. Deze zijn echter duurder dan die met slechts één type sensor.

Locatie staat voorop

Het type sensor dat je selecteert, maakt niet uit als je niet over voldoende dekking beschikt. Er moeten minimaal rookmelders worden geïnstalleerd op elk niveau van je huis, inclusief de kelder, plus één in elke slaapkamer en één in de hal buiten elk slaapgedeelte. Alarmen moeten aan het plafond worden geïnstalleerd op een afstand van ten minste 30 cm van de muur of hoog op een muur binnen een straal van 10 tot 30 cm van de plaats waar deze aansluit op het plafond. Plaats ze niet te dicht bij plafondventilatoren en houd ze op minstens 6 meter afstand van kooktoestellen om valse alarmen te verminderen.

Verbind ze

Alarmen moeten met elkaar verbonden zijn, dus als er één afgaat, zullen ze allemaal afgaan. Op die manier, als er brand uitbreekt in je kelder en het dichtstbijzijnde alarm afgaat, zal dat in je slaapkamer op de tweede verdieping ook afgaan. Vast bedrade systemen kunnen meestal worden aangesloten, net als sommige van de nieuwere “slimme” modellen die draadloos communiceren.

DRAADLOOS KOPPELBAAR

DRAADLOOS KOPPELBAAR

DRAADLOOS KOPPELBAAR

FireAngel

WST-630 Koppelbaar

12 reviews

Elro

FZ5002R Koppelbaar

40 reviews

Alecto

SA-31 Koppelbaar

76 reviews

5/5
4.5/5
4/5
 • Optische rookmelder

 • Aantal: 1 | 3 

 • Rook detectie

 • Draadloos koppelbaar

 • Max 50 koppelen

 • Met montageset

 • Levensduur: 10 jaar

 • Batterij: 1 stuks

 • Batterijtech: Lithium

 • Batterijduur: 10 jaar

 • Testknop

 • Pauzeknop

 • Jaar: 2021

 • Optische rookmelder

 • Aantal 2 | 6 

 • Rook | Hitte

 • Draadloos koppelbaar

 • Max 50 koppelen

 • Melding op App*

 • Met montageset

 • Levensduur: 10 jaar

 • Batterijtype: AA

 • Batterijduur: 2 jaar

 • Testknop

 • Pauzeknop

 • Noodlicht

 • Jaar: 2018

 • Optische rookmelder

 • Aantal 1 | 3 | 6

 • Rook detectie

 • Draadloos koppelbaar

 • Max 3 koppelen

 • Met montageset

 • Levensduur: 10 jaar

 • Batterijtype: AA

 • Batterij: 9V

 • Batterijduur: 1 jaar

 • Testknop

 • Jaar: 2017

Bekijk de prijs bij:

Bekijk de prijs bij:

Bekijk de prijs bij:

DRAADLOOS KOPPELBAAR

DRAADLOOS KOPPELBAAR

DRAADLOOS KOPPELBAAR

Alecto

SA-41 Koppelbaar

43 reviews

X-Sense

XS01-W Rookmelder

14 reviews

Netatmo

 Slimme Rookmelder

17 reviews

4/5
5/5
4/5
 • Optische rookmelder

 • Aantal: 1 | 3 

 • Rook | Hitte

 • Draadloos koppelbaar

 • Max koppelen: 9

 • Met montageset

 • Levensduur: 10 jaar

 • Batterij: Alkaline

 • Batterijtech: AA

 • Batterijduur: 1 jaar

 • Testknop

 • Pauzeknop

 • Noodlicht

 • Jaar: 2017

 • Optische rookmelder

 • Aantal: 1 | 3 | 4 | 5

 • Rook

 • Draadloos koppelbaar

 • Max koppelen: 24

 • Met montageset

 • Levensduur: 10 jaar

 • Batterij: 1 stuk

 • Batterijtech: Lithium

 • Batterijduur: 10 jaar

 • Testknop

 • Pauzeknop

 • Jaar: 2021

 • Optische rookmelder

 • Aantal: 1 | 3 | 5 | 6 |7 

 • Rook | Hitte

 • App | Geluidssignaal

 • Draadloos koppelbaar

 • Met montageset

 • Levensduur: 10 jaar

 • Batterij: AAA

 • Batterijtech: Li-Ion

 • Batterijduur: 10 jaar

 • Testknop

 • Pauzeknop

 • Noodlicht

 • Jaar: 2018

Bekijk de prijs bij:

Bekijk de prijs bij:

Bekijk de prijs bij:

Ze werken niet voor altijd

Elke (nadruk op elke) rookmelder moet na 10 jaar worden vervangen. Veel alarmen hebben een ingebouwde “eind-van-het-leven” melding, maar vertrouw er niet op. Ga er ook niet vanuit dat een werkende testknop betekent dat je alarm niet hoeft te worden vervangen. Zelfs als de testknop na 10 jaar werkt, is de kans groot dat de sensoren niet werken. Voer elk jaar een snelle inspectie uit. Bekijk elk alarm voor tekenen van veroudering. Als de witte behuizing geel, grijs of bruin lijkt, vervang deze dan.

Controleer op toegevoegde functies

De nieuwste modellen bieden een scala aan extra functies. De meest voorkomende is de combinatie rookmelder en koolmonoxidemelder. Deze modellen doen dubbel werk en werken net zo goed als stand-alones. Gangalarmen kunnen verlichting hebben om een ​​vluchtweg te verlichten in geval van nood. Sommige units bieden een gesproken waarschuwing. (“Vuur! Vuur! Vuur!”) Dit is vooral handig voor kinderen die, zoals sommige onderzoeken hebben aangetoond, niet goed zijn in het wakker worden met alarmen, maar zullen reageren op een spraakopdracht. Je kunt ook speciale alarmen vinden voor slechthorenden of doven. Deze apparaten gebruiken stroboscooplampen en alarm om bewoners te waarschuwen.

SLIMME COMBIMELDER

SLIMME COMBIMELDER

SLIMME COMBIMELDER

Fiux

Slimme Rook / CO-melder

10 reviews

Nest Protect

Slimme Rook / CO-melder

390 reviews

Ajax FireProtect

Slimme Rook / CO-melder

1 reviews

4/5
5/5
5/5